top of page
  • mihaelachivu

Igiena si uzura dentara. Cum previi dintii tociti.


Pentru a mentine dintii sanatosi și a preveni tocirea lor prematura, este important sa fim conștienți de efectele pe care rutina noastra de igiena dentara le poate avea.

In acest articol, vom discuta cateva obiceiuri de igiena dentara domiciliara care ajuta la prevenirea și tratarea uzurii dentare.
Mulți dintre noi considerăm ca un periaj puternic și viguros este cel mai eficient mod de a ne curăța dinții, dar acest lucru poate fi dăunător pentru sănătatea bucala. Periajul agresiv poate duce la uzură dentară, iritatii ale gingiilor și chiar la sensibilitate dentara. In plus, periajul prea agresiv poate afecta smaltul dentar, care este stratul protector al dintilor, și poate duce la carii și alte probleme dentare.

Este important sa periem dinții riguros și să utilizăm o periuta de dinți cu peri moi sau medii, pentru a preveni deteriorarea smaltului dentar. Tehnica de periaj corecta implica miscari verticale de la gingie spre dinte, pe grupe de cate 2 dinti, nu miscari orizontale care muta placa de la un dinte la altul si lezeaza smaltul si gingiile.


De ce sa evitam paste de dinti abrazive.


Pastele de dinti abrazive sunt concepute pentru a curăța dinții mai bine, dar pot duce la uzura dentara, mai ales dacă sunt folosite zilnic si însoțite de un periaj agresiv si cu miscari necorespunzătoare.

Este recomandat sa utilizăm paste de dinți fără particule abrazive sau sa optam pentru paste de dinți cu particule mai mici și mai puțin abrazive, pentru a minimiza daunele asupra smaltului si sensibilitatea dentara.Reducerea consumului de alimente acide.


Alimente precum lamaia, otetul, băuturile carbogazoase și băuturile energizante sunt alimente acide și, dacă sunt consumate zilnic, pot duce la uzură dentară și la sensibilitate dentara. Acest lucru se datoreaza pH-ului acid, care poate topi smaltul dentar în timp. Prin urmare, este important sa limitam consumul de alimente acide și sa clatim gura cu apa după ce le consumăm.


Utilizarea substanțelor remineralizante.


Substanțele remineralizante sunt concepute pentru a ajuta la refacerea smaltului dentar. Acestea pot fi găsite in paste de dinți, geluri și alte produse și pot fi utilizate pentru a preveni uzura dentara și alte probleme dentare. Ele ajută la minimizarea efectelor uzurii dentare, si, implicit, la repararea smaltului. Dupa ce ne uitam in descrierea pastei de dinti? Repara smaltul, remineralizeaza smaltul, protejeaza smaltul, etc.Bautul de apa ajuta la neutralizarea pH-ului din gura.


Daca consumi alimente cu pH acid, este important sa știi ca acestea duc la accelerarea fenomenului de tocire a dintilor. Prin urmare, este important sa clatim gura cu apa după ce le consumăm, pentru a neutraliza pH-ul bucal și a reduce efectul acidului.


După reconstrucția danturii uzate e bine sa porti gutiera de protectie și o poți folosi cu produsele remineralizante. Gutiera va proteja dintii, va relaxa musculatura și astfel noii tai dinți vor fi protejati si sănătoși mai multă vreme.

تعليقات


bottom of page