top of page
  • mihaelachivu

Alimentele acide care deterioreaza smaltul dintilor


Aciditatea, măsurată ca pH, este un factor important de luat în considerare atunci când vine vorba de sănătatea gurii. În acest articol, vom discuta despre efectele alimentelor și băuturilor cu aciditate ridicată asupra dinților noștri și ce putem face pentru a minimiza daunele.


Alimentele și băuturile cu aciditate ridicată pot distruge smalțul dinților noștri, care ar trebui sa reziste toata viata.

Eroziunea smalțului duce initial la sensibilitate dentară care se accentueaza in timp si se complica, necesitand chiar scoaterea nervului in cazurile avansate.

Nivelurile de aciditate din alimente și băuturi pot varia de la 3,5 (suc de lămâie) la 7 (apă de la robinet). Un nivel de pH sub 7 este considerat acid și poate provoca eroziunea dentară.


Câteva exemple comune de alimente și băuturi cu aciditate ridicată includ:

  1. Citrice, cum ar fi portocale, lămâi și lime

  2. Fructe de pădure, cum ar fi căpșuni, zmeură și afine

  3. Roșii și produse pe bază de roșii, cum ar fi sosul de paste și ketchup-ul

  4. Bauturile pentru sportivi si cele energizante

  5. Vin

  6. Oţet

  7. Bauturile carbogazoase

Este important de reținut că nu doar conținutul de acid din alimente și băuturi accelereaza uzura dentara, ci și frecvența și durata consumului . De exemplu, dacă bei o bautura carbogazoasa pe tot parcursul zilei aceasta va avea un impact mult mai mare asupra dinților decât daca o bei dintr-o dată.


Pentru a minimiza daunele cauzate de alimentele și băuturile cu aciditate ridicată, este important să:


🦷 limitezi consumul (alegerile bune se fac in supermarket) si mai ales frecventa consumului de alimente și băuturi cu aciditate ridicată

🦷 clatesti gura cu apă sau apă cu bicarbonat după ce le-ai consumat.

🦷 consumi alimente și băuturi cu aciditate ridicată la masa principala, mai degrabă decât pe stomacul gol

🦷 dupa consumul unui suc de lamaie (de exemplu) asteapta 30 minute pana sa te speli pe dinti.


De asemenea, este important să respecti controalele periodice la medicul dentist. El va depista si trata preventiv semnele de eroziune dentară.

Cu cat tratam mai devreme, cu atat interventia va fi mai putin invaziva si vei conserva mai mult din tesutul dentar.Comments


bottom of page