top of page
  • mihaelachivu

Uzura dentară și regula celor 30 de minute

Ai auzit vreodată de regula celor 30 de minute atunci când vine vorba de sănătatea dentară? Această regulă se referă la perioada de timp care ar trebui să treacă după ce ai mâncat înainte de a te spăla pe dinți. Acest lucru se datorează faptului că, după ce mananci, nivelul pH-ului din gură scade brusc, iar acidul din alimente începe să atace smalțul dinților.


Saliva, care conține în mod natural fluor și ioni de calciu, ajută la echilibrarea nivelului pH-ului. Timpul necesar pentru ca aceasta sa neutralizeze acidul este de 30 de minute. Dacă nu suferi de bruxism, smalțul dentar nu va fi uzat, va fi sănătos, strălucitor și nu este nevoie să aștepti - te poți spăla pe dinți imediat.


Cu toate acestea, dacă gura ta are un pH acid (din cauza unor afecțiuni precum refluxul acid, gastrita sau faptul că ești degustător de vin), este posibil ca saliva să nu neutralizeze imediat acidul. În acest caz, periajul imediat al dinților nu va face decât să înrăutățească situația, deoarece smalțul este moale și va fi deteriorat și mai mult, si va duce la accelerarea uzurii dentare.


Ce poți face dacă dinții tăi sunt uzați din cauza eroziunii chimice?


  • Termina masa cu un aliment de bază, cum ar fi pâine, un ardei gras sau brânza

  • Mesteca gumă de mestecat pentru a stimula producția de salivă

  • Clăteste gura cu apă

  • Clăteste gura cu o soluție de bicarbonat de sodiu

  • Foloseste produse care conțin fluorură


Categorii de persoane care prezintă risc de uzură dentară și care ar trebui să aștepte 30 de minute:


  • Cei care suferă de reflux acid, gastrită sau hernie hiatală

  • Femeile însărcinate și degustătorii de vin

  • Cei cu o producție scăzută de salivă, cum ar fi fumătorii și persoanele care folosesc droguri sau anumite medicamente

  • Cei care au obiceiuri alimentare precum consumul de apă cu lămâie dimineața, băuturi energizante și băuturi carbogazoase cu conținut ridicat de zahăr.


In concluzie, uzura dentară poate fi cauzată de eroziune chimică și poate fi prevenită prin respectarea regulii celor 30 de minute. După mâncare, așteapta 30 de minute înainte sa te speli pe dinți, deoarece saliva ajută la neutralizarea acidului din alimente. Persoanele care prezintă un risc crescut de uzură dentară, cum ar fi cei cu reflux acid, gastrită sau producție scăzută de salivă, ar trebui să ia măsuri suplimentare pentru a proteja dinții. Acestea ar putea include mestecatul gumelor de mestecat, clătirea gurii cu soluții de bicarbonat de sodiu sau folosirea produselor cu fluor.

Comentários


bottom of page