Este uzura dentara o afectiune normala?
Uzura este un fenomen fiziologic. 97% din populatie prezinta semne de uzura, care se accentueaza odata cu trecerea timpului, si cu inaintarea in varsta.
Uzura refera la pierderea de substanta dentara din alte motive decat cele legate de prezenta leziunii carioase.
Exista doua tipuri de uzura:
Uzura fiziologica, datorata functiei si inaintarii in varsta.
Uzura patologica, care se caracterizeaza prin faptul ca zambetul este modificat prematur, avand muchii ascutite, aspect neregulat, sau fiind plat si inestetic.
Ar trebui sa ne ingrijoreze uzura dentara?
Uzura este un fenomen normal, care se accentueaza odata cu inaintarea in varsta. Sunt situatii din ce in ce mai frecvente in care dintii isi modifica forma prematur. La 20 de ani uzura habituala este de 3%, in timp ce la 70 de ani este de 17%.
Cum identificam uzura dentara excesiva?
Uzura se poate manifesta prin santuri sau crestaturi in smalt care, in stadii avansate, pot expune dentina. Dentina este stratul profund al dintilor. Cand uzura ajunge la dentina, dintele isi pierde stralucirea naturala si devine mai transparent si mai ingalbenit. O alta consecinta a uzurii dentare este cresterea riscului de afectiuni precum carii, infectii si sensibilitate dentara. Un alt simptom al uzurii dentare este ca zambetul devine plat sau asimetric.
In plus, pierderea dintilor si scaderea dimensiunii etajului inferior al fetei dau un aspect imbatranit, cu accentuarea ridurilor din jurul gurii si gatului.
In extra, pot aparea eventuale dureri musculare, articulare sau migrene care pot insoti in cazuri grave scrasnirea dintilor (bruxismul).
Cu cat acest fenomen de uzura excesiva este depistat mai devreme cu atat consecintele acestuia sunt limitate iar tratamentul este mai putin invaziv.
Tehnicile moderne, precum procedura 3Step permit reconstructia danturii fara freza, fara anestezie si fara durere.
Vrei sa afli mai multe despre procedura 3Step?
Care sunt cauzele uzurii?
Uzura apare din mai multe cauze:
Uzura chimica (cauzata de substante acide): consumul de lamaie dimineata, consumul de bauturi carbogazoase precum Coca-Cola, consumul excesiv de dulciuri, etc.
Uzura mecanica: cauzata de scrasnirea sau inclestarea dintilor, fie datorata interpunerii obiectelor intre dinti: creion, unghii, muscatul buzelor, etc.
Uzura chimica se manifesta prin eroziune – tesutul dur este redus din cauza bauturilor carbogazoase si substantelor acide, sau de conditii medicale precum refluxul gastro-esofagian si bulimia.
Uzura mecanica se manifesta prin atritie – aceasta apare atunci cand tesutul dur este tocit, uzat, ca rezultat al bruxismului sau a inclestarii dintilor. Atritia este mai accentuata la pacientii care scrasnesc dintii noaptea. Alt tip de uzura mecanica este abrazia – aceasta este cauzata de o tehnica gresita de periaj, folosirea excesiva a scobitorilor, roaderea unghiilor, folosirea dintilor ca un instrument.
Comments