top of page
Image by Ozkan Guner

Coroane

O coroană dentară este o restaurare dentară personalizată, confecționată din materiale durabile, care acoperă și înlocuiește suprafața exterioară a unui dinte aflat într-o stare avansată de deteriorare sau un dinte devitalizat.

Ce este o coroana dentara?

O coroană dentară este o restaurare dentară personalizată, confecționată din materiale durabile, care acoperă și înlocuiește suprafața exterioară a unui dinte aflat într-o stare avansată de deteriorare sau un dinte devitalizat. Această procedură are ca scop restaurarea funcționalității și aspectului unui dinte afectat, protejându-l în același timp de fisura si fractura.

Cum se realizează o coroana dentara?

Procedura de realizare a unei coroane dentare implică mai multe etape.

 

Prepararea dintelui prin îndepărtarea tesuturilor afectate si crearea spatiului necesar pentru o coroana estetica.

 

Se va lua o amprenta fie traditional in lingura fie digital, amprenta care va fi trimisa in laboratorul de tehnica dentara.

 

Pentru a proteja dintele slefuit  pe durata confecționării coroanei permanente, in majoritatea cazurilor se va monta o coroană temporară.

 

Coroana definitivă este cimentată definitiv in cavitatea orala si este verificata integrarea estetica si functionala.

Din ce material sunt facute coroanele?

Coroanele dentare pot fi realizate din diverse materiale, cum ar fi ceramica pe suport de emax, de zirconiu, de metal, zirconia monolithica, compozitul hibrid, etc.

Ceramica stratificata este preferată pentru aspectul natural și durabilitatea sa, în timp ce coroanele cu bază metalică si cele monolitice pot fi recomandate pentru dantura posterioară, datorită rezistenței lor.

Când sunt indicate coroanele dentare?

Coroanele dentare sunt recomandate pentru a restaura dinții grav deteriorați, care nu mai au smalt sanatos, au distructii subgingivale.

După tratament de canal dintii isi pierd rezistenta la solicitari mecanice si necesita protectie, iar daca nu mai au smalt coroana este indicata. In situatia dintilor lipsa, daca nu se recurge la implant, dintii vecini spatiului edentat sunt slefuiti pentru a se realiza o punte dentara.

Avantajele coroanelor dentare:

Aspect natural: Coroanele dentare oferă un aspect natural și estetic.

Coroanele sunt rezistente și pot dura mulți ani, de la 10 ani in sus. Coroana reprezinta ultima solutie inainte de extractia dintelui.

Coroana restabileste functia dintelui  dintelui afectat, protejandu-l de fractura.

Dezavantajele coroanelor dentare:

Procedura poate fi costisitoare, în funcție de materialul folosit.

Pentru pregătirea dintelui, poate fi necesară îndepărtarea unei cantități semnificative de smalț dentar, si ca urmare coroana nu mai este prima optiune de tratament in cazul dintilor devitali.

Cum avem grijă de coroanele dentare?

Pentru a menține coroanele într-o stare optimă, trebuie să igienizăm regulat prin periaj si curatarea zonei interdentare cu periute interdentare sau ata dentara. Programați controale regulate pentru evaluarea și întreținerea coroanelor.

Coroanele dentare au o durată de viață lungă, dar pot necesita înlocuire dacă prezintă semne de uzură sau deteriorare. De obicei, se recomandă înlocuirea lor la aproximativ 10-15 ani sau la indicația dentistului, pentru a menține sănătatea orală optimă.

Cand se schimba incrustatiile?

Durata de viata a incrustatiilor poate varia in functie de materialul utilizat, obiceiurile de igiena orala si factorii individuali. In general, incrustatiile pot dura intre 5 si 15 ani sau chiar mai mult.

Ele pot necesita inlocuire atunci cand prezinta semne de uzura, fracturi sau carii recurente. Incrustatiile se vor controla clinic si radiologic la 2 ani.

Cazuri coroane

cor1 res.jpg
bottom of page