top of page
Image by Ozkan Guner

Incrustatii

Incrustatiile dentare sunt restaurari dentare personalizate, utilizate pentru a repara dintii afectati de carii sau fracturi extinse, care nu se mai pot repara prin obturatii.

Ce este o incrustatie dentara?

Incrustatiile dentare sunt restaurari dentare personalizate, utilizate pentru a repara dintii afectati de carii sau fracturi extinse, care nu se mai pot repara prin obturatii. Ele sunt create pentru a se potrivi perfect in cavitatea dentara, asigurand atat functie optima, cat si estetica.

Cum se realizează o incrustatie?

Procesul incepe cu pregatirea dintelui afectat, in general sub anestezie locala, eliminand tesutul deteriorat. Apoi, se ia o amprenta detaliata a dintelui preparat, in baza careia incrustatia este fabricata in laborator de catre un tehnician dentar. Aceasta este ulterior cimentata sub izolare cu diga prin proceduri adezive.

Din ce material sunt facute incrustatiile?

Incrustatiile pot fi realizate din diverse materiale, dintre care cele mai comune sunt ceramica, zirconiul, amestecul de compozit cu ceramica.

Ceramica este preferata pentru aspectul sau natural si proprietatile fizice asemantoare dintelui. In plus ceramica se cimenteaza adeziv, deci permite sa fim minim invazivi.

Zirconiul ofera o rezistenta exceptionala dar nu se cimenteaza adeziv si in multe situatii toceste dintele opus.

Materialele hibride monolitice sunt rezistente si prezinta marele avantaj ca se functionalizeaza in gura si pot fi reparate usor in caz de fracturi.

Când sunt indicate incrustatiile?

In cazul cariilor mari, extinse dintr-o parte in alta a dintelui, a dintilor cu obturatii vechi care prezinta carii secundare, incrustatiile redau rezistenta, estetica dar si functia dintelui respectiv.

Cand un dinte are carii sau fracturi moderate, dar punctul de contact obtinut prin obturatie nu este satisfacator, incrustatia este solutia.

Dintii devitalizati necesita protectie mecanica prin incrustatie.

Avantajele incrustatiilor:

Incrustatiile sunt rezistente si pot dura ani de zile, redand aspectul natural si refacand morfologia dintelui.

 

Cand avem un dinte devitalizat sau un dinte cu o carie extinsa incrustatia este procedura minim invaziva care lungeste viata dintelui, intarziind prepararea pentru coroana, care este un tratament mult mai invaziv, cu min 10 ani.

 

Incrustatiile din ceramica si zirconiu nu se pateaza si sunt usor de intretinut.

Dezavantajele incrustatiilor:

Fragilitate: In cazul in care sunt supuse unei presiuni excesive, incrustatiile pot se fisura

 

Pret: Incrustatiile sunt proceduri mai scumpe decat obturatiile (plombele) traditionale, presupun minim doua sedinte, una de preparare si una de cimentare, iar termenul de executie maxim este de 1 saptamana.

In cazul in care sunt supuse unei presiuni excesive, incrustatiile pot se fisura sau fractura, necesitand reparatie sau inlocuire.

Cum avem grijă de incrustatiile dentare?

Pentru a avea grijă de implantul dentar, este important să:

Mențineți o igienă orală domiciliara strictă, inclusiv periajul si curatarea zonei interdentare.

Vizitați dentistul pentru controale regulate și curățare profesională.

Evitați obiceiuri nesănătoase, cum ar fi fumatul sau mestecarea obiectelor dure.

Cand se schimba incrustatiile?

Durata de viata a incrustatiilor poate varia in functie de materialul utilizat, obiceiurile de igiena orala si factorii individuali. In general, incrustatiile pot dura intre 5 si 15 ani sau chiar mai mult.

Ele pot necesita inlocuire atunci cand prezinta semne de uzura, fracturi sau carii recurente. Incrustatiile se vor controla clinic si radiologic la 2 ani.

Cazuri incrustatii

incr1 res.jpg
bottom of page