top of page
  • mihaelachivu

Uzura dentara de tip chimic si ce putem face in privinta ei


În această postare de blog, vom examina patru metode eficiente prin care poți acționa împotriva uzurii chimice.


În primul rând, este important să identificăm cauza uzurii chimice. Aceasta poate fi fie un aliment sau băutură specifică, fie o afecțiune medicală sau un tratament medicamentos. Împreună cu medicul stomatolog, trebuie să se identifice sursa problemelor și să se conceapă un plan de acțiune. În cazul în care sursa nu poate fi eliminată, ar trebui sa reducem cantitatea si frecvența consumului. De asemenea, se va incerca integrarea alimentului acid in cadrul unei mese principale, când se produce o cantitate mare de salivă care poate neutraliza pH-ul acid.


Igiena dentară este esențială în prevenirea uzurii chimice. Trebuie să ne igienizăm cu mijloace delicate, dar eficiente care să reducă cât mai mult abraziunea mecanică. De evitat periajul agresiv, cu miscari orizontale si periute cu peri prea duri.


În al treilea rând, este important să respectăm regula celor 30 de minute. Acest lucru înseamnă să așteptăm cel puțin 30 de minute după ce am consumat alimente, băuturi carbogazoase si acide înainte de a ne peria dinții. Acest interval de timp ne permite să dăm timp salivei să neutralizeze pH-ul acid și să evităm impingerea acidului în profunzimea smalțului uzat prin mișcările de periaj.


În cele din urmă, se poate utiliza o gamă de produse special destinate uzurii chimice. In special, produsele cu fluor sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a fortifica smalțul și de a-l face mai rezistent la acțiunea acizilor din alimente și băuturi. De exemplu, linia de produse Elmex Opti-namel conține fluor și staniu, care creează o barieră împotriva atacului acizilor și îmbunătățește rezistența smalțului.


Dacă eroziunea smalțului este cauzată de o afectiune(reflux gastroesofagian) sau de un tratament medical (diverse medicamente, droguri), este important să se discute cu medicul și să se ia măsuri adecvate.


În concluzie, uzura chimică a smalțului poate fi prevenită prin adoptarea unor măsuri simple și prin respectarea regulilor de igienă dentară adecvate. De la identificarea cauzei eroziunii la utilizarea produselor special destinate, există mai multe modalități prin care se poate acționa împotriva consecințelor uzurii chimice, pentru a preveni problemele și pentru a păstra dinții sănătoși și puternici.

Comentarios


bottom of page