Dintii ar trebui sa arate la fel la 50 de ani ca la 20 de ani?
Evident ca nu. Daca privim gura ca pe o masina de mestecat, putem vedea ca aceasta incepe sa se uzeze imediat cum incepe sa functioneze. Dintii uzati sunt o problema comuna, iar uzura dentara este un proces natural care apare in timp.
Smaltul, tesutul cel mai dur din corpul uman, protejeaza structura interna a dintelui, dentina, si ar trebui sa ne insoteasca aproape toata viata. Grosimea smaltului este de aproximativ 2mm la dintii in fata si de 2,5 mm la dintii din spate.
O dantura sanatoasa pierde prin functionare cativa microni pe an, deci pe parcursul vietii, de exemplu, un molar va pierde prin uzura cam 1,5 pana la 2 mm de smalt. Este normal ca la sfarsitul vietii sa nu mai avem smalt pe masele, dar dentina ramasa ar trebui sa nu fie deloc afectata.
Ceea ce nu se intampla in realitate deoarece intervin fenomene de uzura dentara suplimentara ce se adauga si cumuleaza celor datorate varstei. De la uzura cauzata de ceea ce mancam si bem, la uzura datorata altor cauze, cum ar fi ingrijirea inadecvata a danturii.
Corpul nostru se adapteaza la trecerea timpului, iar dintii nostri nu sunt o exceptie. Astfel, dintii se aplatizeaza dar chiar si cei uzati, pastreaza o forma usor ascutita pe margini, forma care permite totusi taierea mancarii, desi eficacitatea nu mai este aceeasi. Modul de mestecare se transforma dintr-o mestecare prin taiere (verticala) in una prin rumegare, preponderent (orizontala).
Chiar daca ramane foarte putin din dinte, in mod aparent inexplicabil nu este nevoie de scoaterea nervului deoarece se depune o dentina speciala, tertiara, sclerotica. O sa observi ca desi dintii devin din ce in ce mai scurti, ei raman totusi in contact, fenomen numit eruptie de compensare. Astfel, poti sa mesteci, desi muscatura devine preponderent orizontala.
O sa mai observi ca dintii uzati se inclina, migreaza in fata, daca ai spatii intre dinti o sa observi ca aceste spatii se maresc, iar daca ai dintii inghesuiti aceasta inghesuire se va accentua. Mandibula (ramul mobil al maxilarului) va avea tendinta de a se duce in fata iar dintii de jos se vor vedea mai mult decat cei de sus.
Tratamentul uzurii dentare nu este o urgenta medicala, ca urmare nu exista obligativitatea tratamentului. Poti sa amani, dar medicul dentist este cel care are datoria de a pune in balanta si a explica clar avantajele tratamentului uzurii dentare preventive.
Un tratament prompt, la timp, precum tratementul 3Step, poate preveni aparitia unor probleme mai grave in viitor.
Comments